Невероятното възстановяване на един войник
След 3 месеца кома, два ампутирани крака и 40 тежки наранявания Бен Паркинсън вече може да ходи без чужда помощ. Болница в Единбург прилага Хипербарна Кислородна Терапия на Бен и след 4 седмици той прави първите си крачки без чужда помощ.

Най-сериозно раненият войник, оцелял в Афганистан – Бен Паркинсън пострадал, когато колата му удря мина. В следствие на взрива, той губи и двата си крака, чупи гърба си, бедрата и ребрата, получава и уреждане на мозъка. Бил е в безсъзнание 3 месеца във военна болница.
На 30-годишният войник е приложена Хипербарна Кислородна Терапия, като лечение за възстановяване на мускулите и тъканите. Сега той прави първите шест стъпки без чужда помощ и вече има чувствителност в краката си. Лечението с кислород бързо подобрило и речта му. Той е един от първите войници, на които е приложена Хипербарна Кислородна Терапия в клиниката в Единбург. Повече от осем години, след като тялото му е било разбито от бомбеният взрив, войника е успял да направи първите си стъпки без чужда помощ. Това изживяване дори силно волевият Бен Паркинсън се е съмнявал, че ще изживее отново.
След четири седмици на лечение с кислород под налягане, на пръв поглед мъртвите нерви и мускули на Бен започнали да регенерират като нещо от научната фантастика.
30-годишният герой от войната започнал да чувства изтръпването на нервите в горната част на краката. Възвърнал способността да се движи бедрата си сам, което означавало, че ще успее да ходи по протези на краката без патерици. Речта му станала по-ясна, възстановил контрола върху движенията на лявата си ръка. Освен всичко, учудващо, мънички парченца шрапнели от 2006 г. започнали да излизат от тялото му.
Майка му Даян Дерни казва: "Можем да преброим 20 промени в последния месец - някои големи, някои малки. Това, което се случва е поразително."
Може би най-значимият момент в дългото пътуване от ръба на пропастта към възстановяването, настъпил в болницата в Единбург. Там след хипербарна кислородна терапия и дълга рехабилитация Бен прави първите 4 стъпки сам.
Майката Даян разказва: "Той ни събуди една вечер и каза: ставайте, мога да усетя всички нерви в краката си. Беше изключително емоционален момент.”
Този напредък е само началото. Експертите се надяват, че през следващите месеци ще има признаци, че хипербарната кислородна терапия възстановява мозъчните увреждания на Бен, които са засегнали неговата реч и памет.
Г-жа Дерни, която научила за терапията в интернет, заяви: "Бен е абсолютно на седмото небе от щастие с напредъка си досега. Надяваме се, че в крайна сметка мозъка Бен ще се възстанови. Хипербарната кислородна терапия направи чудеса за останалата част от тялото му досега, така че никога не се знае."
Бен бе избран да носи олимпийския огън в щафетата, което отразява неговата невероятна сила и воля към възстановяването на живота си.
Сега Бен се е върнал у дома, в Донкастър и продължава с лечението си в барокамера в Рoтердам.

Източник: www.dailymail.co.uk/news/article-2954548/Britain-s-injured-surviving-soldier-left-coma-four-months-lost-legs-making-miracle-recovery-able-walk-two-miles-day.html
www.barokamera-bg.com
ХИПЕРБАРИКА
ХБОТ
БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА


Нека направим ХБОТ достъпна за децата!