Хипербарна кислородна терапия (HBOT) и спиране на стареенето
Според д-р Paul G. Harch, в зависимост от това как определяте стареенето, хипербарната кислородна терапия може би пословичен "извора на младостта".

Какво е Стареене?

Стареенето изглежда е генетично програмирано събитие. Биологично, учените са открили, че хромозомите в клетките ни постепенно се съкращават при всяко делене на клетката. Хромозомите се скъсяват до момент, в който спрат да се делят. Когато това се случи, клетките стават стареещи (сънливи) и умират. Ако това беше единственият определящ фактор за продължителността на човешкия живот, ние всички щяхме да живеем еднакъв период от време, плюс / минус някои генетични вариации. В действителност, както всички знаем, продължителност на живота на хората, може да варира в широки граници, а това голямо разнообразие се дължи до голяма степен на натрупаните увреждания на тялото в течение на живота. В тази връзка, е по-подходящо да се говори за преждевременно стареене.

Хипербарна кислородна терапия (HBOT) за преждевременно стареене

Преждевременно стареене е съкратена продължителност на живота и се дължи на ефекта на различни стресори към човешкото тяло. Най-често срещаните и очевидните са алкохол, цигари и наркотици. Само тютюнът причинява 15% средно намаление на продължителността на живота. Като добавим алкохол, всякакви химически вещества от храната или замърсяването на околната среда, травми, системни инфекции, както и безброй други увреждащи фактори, резервния капацитет на човешкото тяло постепенно се губи. Резултата е намаляване на експлоатационния живот.

Увреждащите фактори за човешкото тяло причиняват прогресиращо влошаване на здравето. Това е най-лесно може да се види при томография на мозъка. Уврежданията в мозъка на снимките са регистрирани като райони с ниск кръвоток / ниска оксигенация, причинявайки намалена неврологична функция. Най-често, това намаляване на неврологичната функция води до преждевременно стареене и на диагнозата наречена деменция. Както беше обсъдено в Кислородната революция от д-р Harch, Хипербарната кислородна терапия (HBOT) е генерично лекарство за ремонт на тези мозъчни наранявания. Независимо от причините за мозъчните увреждания, крайният продукт е стереотипно хронична рана, която реагира на хипербарна кислородна терапия. Изследванията в последните 30 години са показали, че тези "раи на преждевременно стареене" могат да бъдат поправени, а пациентът подобрен неврологично, познавателно, поведенчески, и емоционално.

Действието на ХБОТ при деменция, Dr. Harch илюстрира с присъствието на свой пациент пред камарата на международната Хипербарна медицинска асоциация 2002-2004г. След двумесечен курс на ХБОТ лечения, той се завръща в независимия живот, който изгубил преди 4 години. С хипербарна кислородна терапия, пациент с Алцхаймер показва първи подобрения на когнитивната функция. Хипербарна кислородна терапия забавя прогресирането на болестта му. И в двата случая, ХБОТ помага за удължаване живота на пациентите и им дава качество на живот, като по този начин действа като инструмент за борба с остаряването.

Кислород при повишено налягане - Лечението на "нормалното" стареене

Въпросът в този модерен ден е дали има или няма такова нещо като "нормален" живот на възрастните хора. Като се има предвид замърсяването на нашия въздух, храна, околна среда, излагане на автомобилните газове, вторичен тютюнев дим и въглероден оксид, тежки метали, зъбни амалгами, ваксини, анестезия, химикали, хранителни добавки и т.н., може да се направи извод, че ние всички стареем преждевременно. Ако това е вярно, всеки може да се възползва от възстановителните ефекти на Хипербарна кислородна терапия (ХБОТ).

ХБОТ стимулира ангиогенезата, отглеждане на нови кръвоносни съдове в тъканите и през 2007 г. е доказано, че причинява освобождаването на стволови клетки от костния мозък в нашето обръщение. Доказано е, че ХБОТ имат детоксикиращ ефект и потиска възпалението. Повечето от нашите хронични заболявания са в резултат от хронично възпаление. Когато добавите към всички тези благоприятни ефекти от ХБОТ и документираните ползи при болестни процеси, които са каталогизирани в Кислородна революция, е видно, че хипербарната кислородна терапия може в действителност да има анти стареещ ефект.

HBOT на генетични заболявания

Но да предположим, че живеете в ултра-чиста околна среда (Аз не знам, дали е останало такова място на планетата, но нека приемем, има такова). Последният въпрос е дали хипербарната кислородна терапия може да оказва влияние при "нормален" процеса на стареене ултра – чиста околна среда. През 2004 г. на 12-ия годишен световен конгрес за Анти Ейджинг Медицина, д-р Harch разгледа този въпрос, като посочи, че през последните 10 години, основното място на действие на ХБОТ е на ДНК на клетките. Хипербарната кислородна терапия в много случаи действа като стимулант или промотор, който активира генни последователности, които кодират растежа и регенерацията на хормоните. В други случаи, ХБОТ повлиява положително на пациенти с различни генетични заболявания. Д-р Harch третира един от първите от тези случаи през 1995 г. Пациента е във фатално състояние причинено от заболяване с дефицит на ензим, засягащи мастните киселини. Хипербарната кислородна терапия обръща хода на болестта и за нея живота продължава. От този момент, д-р Harch и други лекари са лекувани успешно различни пациенти с хромозомни аномалии, включително пациенти със синдром на Даун. (Д-р Пиер Маройс в Монреал продължава своята работа и изследвания с население със синдром на Даун.) Това подчертава ефекта на ХБОТ върху ДНК.

Извора на младостта?

В същото време, за всички нас, които имаме някаква степен на ускорено или преждевременно стареене, ХБОТ може в действителност да е инструмент за анти-стареене. Както д-р Harch твърди в Кислородна революция, ХБОТ-вероятно ще стане оценено като Извора на младостта.

Източник: www.altmd.com/Articles/Hyperbaric-Oxygen-Therapy-HBOT-for-Anti-Aging
www.barokamera-bg.com
ХИПЕРБАРИКА
ХБОТ
БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА


Нека направим ХБОТ достъпна за децата!