Кислородна терапия в барокамера (ХБОТ) и хранителни добавки
За да се улесни способността на тялото да се самолекува, трябва добро хранително подпомагане.
Някои болести способстват за създаването на възпаления и при усвояванетo на хранитe, които пречат за способността на организма да абсорбира и обработва храните, за да може да се самолекува. Също така има и генетични различия, наречени точкови мутации, които понижават процесите на тялото ни, пречатнавсекидневните биохимични и ензимни реакции да създават енергия и всички вещества от които клетките ни се нуждаят за регенерация и добра функция. Във всяка от тези ситуации добавянето на повече здравословни хранителни съставки за подпомагане процесите на организма, повишава способността на организма при изпълнение на тези биохимични и ензимни реакции и насърчаването на лечението. Това е начина витамините и добавките да ни помогнат да се почувстваме по-добре и да се лекуваме по-добре.
Пациенти, които се нуждаят от кислородна терапия в барокамера (ХБОТ) като цяло се нуждаят от допълнителна храна, за да се подпомагат нервите в мозъка, кръвоносните съдове и съединителната тъкан. Много често времето, алергиите, хранителната чувствителност, замърсяването, стареенето, имунната система, дисбаланса възпрепятстват усвояването и преработването на хранителни вещества, които са ключово важни. Добавеният кислород при ХБОТ увеличава целият метаболизъм в организма и увеличава неговите хранителни нужди. Някои пациенти може би вече са подобрили тяхният режим на добавки и витамини. За тези, които имат затруднения с добавките - по-надолу ще видите списъка с полезните хранителни вещества.
Има много източници на добавки и витамини. Въпреки това, те не са контролирани в САЩ по същия начин, както са фармацевтичните лекарства и така са по-податливи на замърсители и неправилно етикетиране. Търсете компании и марки, които рекламират тестовете, извършени от външни лаборатории за проверка на техния продукт или тези, които имат NSF сертифициране, която означава, че те са участвали в продължаващите тестове и преглед на техните продукти. Европейските добавки и продукти обикновено се налага да преминават през различни критерии за тестване, повече отколкото US добавки и продукти, но азиатските продуктиимат по-малко критерии за изпитване и ограничения.

1. Пробиотици (лактобацилус , ацидофилус добавки ) за оптимална полза при храносмилане и усвояване.
Вземете от няколко милиона до 1-2 билион организма за дневна доза . Културите от киселото мляко или ферментирали зеленчуци и кисело зеле са основни източници на храна за тези полезни бактерии . Те са необходими, за да се усвоят хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае и може да поеме. Тези добри микроби често са извън равновесие , ако сте взимали антибиотици или други лекарства редовно, или ако сте имали вирусно заболяване . Ако е възможно, нека се увеличат пробиотиците във вашата диета или допълнете режима, след всяко от тези събития . За деца , няколко милиона в доза е достатъчно.

2. Намаляване на рафинираните въглехидрати -За оптимално храносмилане, усвояване и по-добро функциониране на имунната система.
Елиминирайте захарта и заместителите на захарта от диетата си . Прекомерната захар и увеличената консумацията на въглехидрати (бяло брашно, бял ориз, бял хляб, бяли картофи, продукти от тези бели зърна, които бързо се превръщат в захар) създават мая и други не толкова добри микроби в чревната среда. Това причинява лошо усвояване на хранителните вещества и възпаление, което противодейства на лечението и подхранва приемането на повече храна и хранителна нетолерантност чрез активиране на имунната система по нездравословен начин причиняващ да не се бори с инфекцията, както трябва. Малки количества от мед, кленов сироп, сурова захар или стевия са далеч по-здравословни.

3. Омега 3 мастни киселини - за оптимална функция на имунната система, нервите, кожата изарастването на съединителната тъкан.
Рибеното масло с EPA и DHA, определена на етикета. Количеството на ЕРА и DHA трябва да бъде 500-1000 мг на ден. За деца 500 мг през целия ден е идеален. Уверете се в марката на производителя, който е филтрирал рибеното масло от живак и други токсини, или го произвежда от водорасли. Марките, които казват, че изпращат своите продукти в лаборатории за независими тестове също са добър вариант. Една до две супени лъжици ленено масло ще задоволи нуждите на тялото. Бъдете сигурни, че сте го съхранявали в хладилник, така че да не бъде гранясало. Лененото масло, орехово масло, тиквеното семе, рапичното масло, сьомгата, херингата, скумрията и мазните риби са основните хранителни източници на Омега-3 мастни киселини, от които имат нужда най-възпалителните зони на тялото, докато Омега 6 и 9 мастни допринасят за облекчаването при болка, подуване, зачервяване и хронично възпаление.

4. B витамини - За функционирането и лечението на нервната система и мозъка.
Всички витамини са важни за функционирането на мозъка и нервите, но В витамините работят по-добре свързани един с друг, за да е възможно изобилието на всеки един от тях и да направи всичките неврологични функции да работят добре. В витамините се откриват в триците и зародиша на зърното, всички видове зърна, просо, киноа, кус-кус, ечемик, кафяв ориз, див овес, пшеничен зародиш и пшенични трици), както и фасул, грах и ядки. B12 обаче се среща само в животинските продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти. Следните предложения за B витамин диапазони по възраст са взети от Грижи за здравето С Nutrition от Елсън М. Хаас, MD. Препоръчвам ви да проверите вашите мулти-витамини, за да бъдете сигурни, че има витамини от група В, близки до тези граници, особено по време на лечение с ХБОТ.

5. Витамин С - За колагена и съединителната тъкан кожата, сухожилията, хрущялите, дисковете, стените на съдовете, противодействие при стрес състояния, които разрушават витамин С, помага при окисляването на свободните радикали.
Витамин С се съдържа в плодовете и тъмнозелените листни зеленчуци, както и домати, зеле и кълнове. Ние не можем да съхраняваме витамин С, затова имаме нужда от него ежедневно. Това е особено важно да се прави, когато се възстановява организмът от операция, за да набавите Витамин C по време на вашия престой в болницата, когато не сте в състояние да вземете такъв орално. Дозите за възрастни варират от 1-4 грама на ден. Някои хора изпитват диария при високи дози на тези нива и ако е така, трябва да се намали дозата до малко под тази, която причинява диария. За децата по принцип се препоръчват 100-500 мг на ден под формата на добавки и отново се регулира дозата, ако диарията се появи и се превръща в проблем.

6. Витамин D и калций - За здрава кожа и растежа на костите.
Добавките в млякото понякога имат витамин D, също яйца, жълтъци, масло, черен дроб, сьомга, скумрия, сардина, херинга всички съдържат витамин D. Можете също така да стимулирате вашето собствено производство на витамин D с 10-15 минутно излагане на слънце (без слънцезащитен крем) дневно. Витамин D помага да се абсорбира калция, така че е важно да има достатъчно калций за да се подпомогне лечението. Възрастни трябва да приемат между 400-600 IU (15 мкг) витамин D дневно, ако имат недостиг на витамин D и около 1000 мг калций на ден. Деца се нуждаят от 400 IU (15 мкг) витамин D дневно и 800 мг калций на ден, за да поддържат здравословен баланс.

7. Селен - За пероксидазата на глутатиона, функция важна за защитата на клетките от разпадане и вреди и за оптималното функциониране на имунната система Кислородна Терапия в барокамера особено в защита от рак и токсичност.
Селенът се извлича от почвата и от растенията, отглеждани в почва богата на селен. Бирената мая и пшеничен зародиш съдържат селен, както и черен дроб, масло, риба, агнешко, ядки, ечемик овес, кафяв ориз, пълнозърнесто брашно, миди, чесън, гъби и лук. Децата имат нужда от 100-200 мкг , възрастните 200-400 мкг на ден.

8. Протеин - За възстановяване на всички тъкани и всички съществени метаболитните процеси на организма.
Протеините са комбинация от 22 естествено срещащи се аминокиселини. Нашите тела могат да произведат няколко аминокиселини от други аминокиселини, с изключение на 12-те незаменими, които трябва да идват от храната. Животинските храни съдържат пълният или всички видове аминокиселини и в съчетание с зеленчуци, бобови растения, ядки и семена допълват набора от нужди. Децата се нуждаят от 30-35 грама протеин на ден, което се увеличава до 45 г в юношеска възраст, а възрастните се нуждаят от 45-70 грама на ден в зависимост от размера, здравето и състоянието (бременност и кърмене). По време на лечение е най-добре да бъде сигурено цялото разнообразие от аминокиселини в храната. Ако животински протеини са ниски в храната е добре добавянето на аминокиселини, протеинови, соеви шейкове, пшенични или оризови брашна. Те могат да бъдат комбинирани в шейкове за бързо питателна напитка преди хипербарна кислородна терапия в барокамера. Научни открития показват, че азотната оксидация и глутатиона, които ХБОТ стимулира и помагат на организма да се излекува използват L-лизин, една от незаменимите аминокиселини. Лизин е съдържа в рибата, месото и млечни продукти, както и пшеничен зародиш, бобови растения и много плодове и зеленчуци. Добавки на L-лизин в размер на 1-2 грама на ден са полезни при лечение на тъканите, особено наранявания на мукозните мембрани и херпесни лезии. Деца с проблеми с лизестите мембрани също биха имали полза 100-500 мг на ден.

Витамин 2-4 години 4-5 години 6-11 години Младежи Възрастни
В1 Тиамин 0.8 мг 1.0 мг 1.5 мг 1.5 мг 50 мг
В2 Рибофлавин 1.0 мг 1.2 мг 1.6 мг 2.0 мг 50 мг
В3 Ниацин 10 мг 12 мг 17 мг 18 мг 200 мг
В5 Пантотенова киселина 4.0 мг 4.0 мг 5.0 мг 10 мг 250 мг
В6 Пиридоксин 1.0 мг 1.5 мг 2.0 мг 2.5 мг 100 мг
В12 Кобаламин 3.0 мг 4.0 мг 5.0 мг 5.0 мг 200 мг
Фолиева киселина 150 мг 250 мг 350 мг 200 мг 800 мг
Биотин 75 мг 100 мг 150 мг 200 мг 500 мг
Холин 200 мг 250 мг 375 мг 500 мг 500 мг
Инозитол 200 мг 250 мг 375 мг 500 мг 500 мг


9. Вода - За оптимална бъбречна функция е необходимо, при възстановяване и детоксикация на тялото, за да го излекува, както и да се запазят всички метаболитни процеси в оптимално функциониране.
Общото количество вода на ден може да бъде сериозно намалено, когато пием кофеин (кафе, чай, кока-кола, алкохол) всеки ден. Отстраняване или намаляване на консумацията на кофеин може значително да помогне на хидратация. Възрастните трябва да пият 1,5 до 2 литра (или 8 чаши) на ден, а децата от 3 до 8 чаши на ден, в зависимост от теглото. Желателно е водата да е чиста, без замърсители, включително микроорганизми, тежки метали, пестициди, хербициди остатъци и пластмасови остатъци.

Източник: Eating Healthy with The Seasons, Elson M. Haas, MD. Celestial Arts, Berkely California. 1992
www.barokamera-bg.com
ХИПЕРБАРИКА
ХБОТ
БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА


Нека направим ХБОТ достъпна за децата!