Невероятни ефекти на Хипербарната кислородна терапия върху клетките
Невероятни ефекти на Хипербарната кислородна терапия върху клетките:

1. Хипербарната кислородна терапия увеличава растежа на стволовите клетки:

Според проучвания, които ще бъдат публикувани в американския вестник по физиология-Heart и Circulation Physiology, стандартен курс от хипербарни кислородни терапии в барокамера увеличава с осем пъти броя на циркулиращите стволови клетки в тялото на пациента. Стволовите клетки, наричани още прогениторни клетки, са изключително важни за процеса на възстановяване от наранявания.
Стволовите клетки съществуват в костния мозък на човека и животните и са в състояние да променя своя характер, за да станат част от най-различни органи и тъкани. В отговор на травма, тези клетки се предвижват от костния мозък до пострадалия обект, където те се диференцират в клетки, подпомагащи процеса на оздравяване.
Движението или мобилизирането на стволовите клетки може да бъде предизвикано и чрез различни стимули - включително фармацевтични средства и хипербарни кислородни процедури в барокамера. Докато лекарствата са свързани с множество странични ефекти, хипербарното кислородно лечение носят значително по-малък риск от подобни реакции.

2. Хипербарната кислородна терапия значително намалява подуване:
Дилатация или разширяване на кръвоносните съдове е следствие от намелен кръвен поток и увреждане на тъканите. HBOT значително намалява подуване, намалява и болката, свързана с него.
Когато подаването на кислород намалява се увеличава притока на кръв, което само изостря подуването и пречи на възпалителния процес, който подпомага започването на оздравителния процес.

3. Хипербарната кислородна терапия значително намалява оток (подуване)
Развитието на едем (оток) се причинява от редица фактори, като например локално увеличаване на притока на кръв и локално увреждане на кръвоносните и лимфните съдове.
Налягането, упражнено от отока на околните структури, може да компрометира обращението. Когато налягането приближи или надвиши това в кръвоносните съдове, това забавя или прекратява изцяло притока на кръв.
Подуването също допринася за тъканна хипоксия (недостиг на кислород в тъканите) чрез увеличаване на разстоянието между капиляра (най-малките кръвоносни съдове) и клетките, което пречи на клетъчната функция, метаболизма и възпалителния процес, чрез увеличаване на разстоянието на дифузия (движение на частици от район с висока концентрация на площ от ниска концентрация).
Хипербарна кислородна терапия е в състояние да се пребори с повишеното разстояние за кислородна дифузия от кръвоносните съдове към клетките чрез увеличаване на съдържанието на кислород в кръвта. Това довежда до повишаване на доставката на кислород към клетките и тъканите, съкращаване на възпалителния процес, като по този начин ускорява заздравяването и регенерирането на тъканта.

4. Хипербарната кислородна терапия значително скъсява времетраенето на възпалителния процес:
Първата реакция на тялото в отговор на всяко нараняване включва възпаление. Възпалението е процес, чрез който клетките като фагоцити (бели кръвни клетки) да получат достъп до увредените тъкани за предотвратяване на инфекция и да се позволи започване на оздравителния процес. Тъй като клетките участващи във възпалението са зависими от кислорода, намалената доставка на кислород изменя значително въздействие им върху възпалителния процес. Ако подаването на кислород се намалява, възпалителния процес и изцелението ще бъдат нарушени.
Предоставяне на кислород спомага вазоконстрикцията, когато кръвоносните съдове в тялото стават по-малки, което причинява реабсорбация на течности, и помага за намаляване на отока при запазване на тъканите добре оксигенирани. Това поддържа клетките на възпалителния процес, като премахва клетъчните остатъци и микроорганизми, възпрепятства появата на инфекция. Белите кръвни клетки имат увеличаване на клетъчната енергия, която ускорява активноста им и намалява времето на възпалителния процес.

5. Хипербарната кислородна терапия подобрява обхвата на движение:
След хипербарна кислородна терапия, подуванията и отоците намаляват а възстановяването се ускорява. Болката намалява, което дава възможност за връщане обхвата на движение.

6. Хипербарната кислородна терапия увеличава производството на колаген:
След първоначалния оздравителен процес, предотвратяване или премахване на инфекция, идва следващата стъпка - заздравяване на тъканта.
Колагенът е съединителната тъкан създадена от фибробласти, ремонтните клетките на тялото. Колагенът действа като основен слой в лекуваната рана и подпомага тя да се затвори и заздрави. Образуването на колаген и следователно заздравяването на раните е силно зависимо от наличието на подходящи количества кислород. Самото производство на колаген от фибробластите също е изключително зависимо от наличието на кислород.
Хипербарна кислородна терапия значително увеличава наличния кислород в кръвта. Това от своя страна дава възможност за кръстосано свързване или укрепване на тъканите и фибробластите да произвеждат повишени количества на колаген, необходим за зарастване на рани и увреждания на тъканите.

7. Хипербарната кислородна терапия увеличава растежа на клетките, които образуват репаративната тъкан (фибробластна пролиферация)
Клинични изследвания доказват, че няколко дни след нараняване, настъпва миграция на фибробласти (клетки в съединителната тъкан, отговорни за производството на колаген) в областта на увреждането. Тези клетки след това се делят и репликират производство на големи количества колаген.
Развитието и миграцията на фибробласти се подпомага от притока на кислород в резултат на хипербарна кислородна терапия.

8. Хипербарната кислородна терапия насърчава по-голяма здравина на тъканите:
Хипербарна кислородна терапия осигурява по-голяма наличност на кислород в по-широки области, което позволява на фибробластите да извършват своята част от лечебния процес по-бързо и обхващайки по-големи площи.
Хипербарна кислородна терапия насища кръвната плазма с кислород, това от своя страна достига областта на увреждане / нараняване с по-голяма ефективност. Клетките, отговорни за развитието на съединителна тъкан за изцеление след това са в състояние да изпълняват заръката по-бързо и целостта на получената тъкан е по-силна.

9. Хипербарната кислородна терапия увеличава растежа на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза).
Нараняванията или уврежданията на тъканите също водят до увреждане и унищожаване на структурите подкрепящи кръвоносните съдове. Лечебният процес разчита на тези структури както за за доставка на кръв и хранителни вещества, така и за премахването на увредените клетки, отломки и чужди микроорганизми.
Изследванията показват, че лечението с хипербарна кислородна терапия значително увеличава броя и действителния размер на кръвоносните съдове в увредените тъкани и рани. Това позволява на лечебния процес да се случи по-бързо.

10. Хипербарната кислородна терапия повишава нивата на кислород в тъканите (хипероксия).
Тъканите и клетките стават силно наситени с кислород в резултат първо на силно наситената с кислород кръвоносни съдове и плазма и второ на увеличения брой кръвоносни съдове.

11. Хипербарната кислородна терапия увеличава кислородната перфузия в площта около нараняването:
Кислородната перфузия около рани и увредените тъкани се увеличава значително, когато кръвоснабдяването на тези зони притежава по-голямо от нормалното ниво кислород в кръвната плазма. Кислородът в кръвната плазма е по-лесно достъпнен от този червените кръвни клетки и този метод на подаване на кислород е по-малко трудоемък и пести енергия на клетките.
Клетките, които участват в процеса на оздравяване са силно зависими от кислород, за да извършват своята лечебна функция . След хипербарна кислородна терапия се постига повишена кислородна сатурация на кръвта както и увеличение на броя на лечебните клетки.

12. Хипербарната кислородна терапия стимулира растежа на нови капиляри:
При наранявания и рани, микроциркулацията и кръвоносните съдове на тази циркулация (капилярите) са жизнено важни за процеса на оздравяване чрез доставката на хранителни вещества и кислород, отстраняването на отпадъци и отломки, за да се даде възможност на клетките, отговорни за изцеление успешно да завършат своята функция.
Растежът на нови и регенерацията на повредени капиляри са стимулирани в рамките на увредените тъкани чрез хипербарна кислородна терапия, която осигурява по-голяма наличност на кислород в тези области. Увеличеното предлагане на кислород и увеличеното налягането, са едновременно отговорни за стимулиране растежа на нови капиляри и регенерацията на увредените.

13. Хипербарната кислородна терапия подобрява преживяемостта на тъканите в "сивата зона" на ударните наранявания.
"Сивата зона" на ударните наранявания може да се дефинира като пространството между тъканите, които очевидно са необратимо увредени и тези тъкани, които са без повреди. Тъканите от "сивата зона" се повлиават успешно при увеличаване на предлагането на кислород, подобрена циркулация и кръвоснабдяване. Това са аспектите, които ще позволят на тъканите от "сивата зона", за да бъде спасени и възстановени.
Хипербарна кислородна терапия подкрепя и поддържа оксигенацията на тъканите в "сивата зона".

14. Хипербарната кислородна терапия увеличава производството и подобрява действието на остеобласти и остеокласти
Остеобластите са клетките, отговорни за образуване на кости. Остеокластите са клетките, отговорни за костната резорбция. И двата вида клетки работят заедно, за да образуват кости и за да контролират количеството на костната тъкан.
Предоставянето на повишени нива кислород дава възможност за увеличаването на производството на тези клетки и им позволява да образуват и възстановяват костна тъкан.

15. Хипербарната кислородна терапия подобрява костната регенерация за по-бързо възстановяване.
При възпалителен процес, подуването и отока се коригирано по-бързо, възстановяването и обновяването на костите е в състояние да започне по-рано.С увеличаването на притока на кръв и наличие на кислород, тъканите и клетките, отговорни за костна регенерация са в състояние да изпълняват задачите си за изцеление по-ефективно, което води до ускорено възстановяване и по-добър резултат в лечебните тъкани.

16. Хипербарната кислородна терапия помага за предотвратяване на инфекция.
Изследванията показат, че по-ниски нива на кислород в тъканите увеличава възможността за появата на инфекция.
Клетките, отговорни за предотвратяване и откриване на инфекцията са зависими от кислород, следователно допълнителен кислород е в полза на лечебния процес.

17. Хипербарната кислородна терапия увеличава производствените бели кръвни клетки
Основните играчи в имунната система са белите кръвни клетки. Осигуряване на по-голяма наличност на кислород увеличава производството на бели кръвни клетки.
Висока доза кислород, доставени под налягане, стартира и стимулира имунната система.

18. Хипербарната кислородна терапия подобрява способността на белите кръвни клетки да отстранят бактерии и отломки (левкоцитна дейност).
Без кислород или в хипоксична (недостиг на кислород в тялото) среда функцията на белите кръвни клетки намалява. Това от своя страна осигурява значителна заплаха от заразяване.
Увеличеното предлагане на кислород подпомага унищожаването на бактериите, чрез подобряване на левкоцитната фунция.

19. Хипербарната кислородна терапия потенцира употребата на антибиотици.
Изследванията показват, че периодит на хипероксия (повишени нива на кислород в тъканите) и хипербарна кислородна терапия повлияват на активността на някои антибиотици, като повишават тяхната ефективност.

20. Хипербарната кислородна терапия унищожава вредните бактерии (антимикробен ефект).
Хипербарна кислородна терапия осигурява директен ефект срещу бактерии, поради образуването на свободните радикали на кислорода. Тези свободни радикали увреждат мембраните и повърхността на бактериите, което ги убива или ги прави неефективни.
За анаеробните (без кислород) организми, среда с висока концетрация на кислород е токсична и те не са в състояние да оцелеят.

Източник: http://aestheticloungeindia.blogspot.in/?m=1
www.barokamera-bg.com
ХИПЕРБАРИКА
ХБОТ
БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА


Нека направим ХБОТ достъпна за децата!