Барокамера и фертилност – безплодие

Фертилната дисфункция при мъжете и жените може да има множество физиологични и психологически причини. Клиничните проучвания показват, че една от основните причини за безплодието е намаленото оросяване на тъканите (исхемия) и последващата ниска тъканна оксигенация или хипоксия. Тези два механизма са взаимно свързани и могат да бъдат резултат от преминали инфекции, възпаления или спонтанни аборти.

Мъжете с проблеми с фертилността често имат субклинична дисфункция на простатата, което води до нисък брой на сперматозоидите и увреждане на образуването на сперматозоиди в резултат на микроциркулаторна дисфункция и хипоксия.

Хипербарната оксигенация е мощен природен инструмент в лечението на безплодието:

• Хипербарният кислород насища с кислород всички органи и стимулира микроциркулацията

• Хипербарният кислород подобрява миграцията на фибробластите, митозата и стимулира синтеза на колаген, което директно насърчава и подготвя тъканите за фертилност.

• Хипербарният кислород действа като естествен антибиотик и увеличава способността на организма да потиска хроничните опортюнистични инфекции, включително бактерии и вирусни ДНК инфекции (хламидия, микоплазма, херпесен вирус и др.)

• Хипербарният кислород значително подобрява функцията на белите кръвни клетки (WBC) върху фагоцитозата. Повишените нива на кислород увеличават свободните кислородни радикали и образуването на водороден пероксид в лизозомите на белите клетки, подобрявайки антимикробната активност.

• Хипербарният кислород подпомага заздравяването и улеснява ефектите от допълнителни имуностимулиращи програми, включително билки и други хранителни режими.

• Хипербарният кислород подобрява имунните способности, позволявайки по-лесно зарастване на рани, контрол на инфекциите и облекчаване на тъканната исхемия.

• Хипербарният кислород намалява болезненото възпаление и подуването

• Хипербарният кислород възстановява нормалния лимфен дренаж

• Ефекта на някои лекарства и имуностимулиращи витамини се повишава с увеличената тъканна оксигенация

• Хипербарният кислород улеснява елиминирането на токсините и отпадъчните продуктите от организма, които са значително повишено при пациенти с намален фертилитет.

• Хипербарният кислород увеличава мъжката генитална микроциркулация, като по този начин подобрява морфологията на сперматозоидите и функционалните характеристики, както и сперматогенезата.

Обикновено пациентите получават лечение между 40-60 часа хипербарна кислородна терапия (ХБОТ) заедно с подходящи имуностимулиращи инжекции. Пациенти със сложна тазова дисфункция, следоперативни белези, включително коремни и гръбначни обикновено изискват значително по-често сесии с хипербарен кислород за проникване в по-дълбоките структури. Обикновено следоперативните пациенти имат нужда между 80 и 100 часа или повече за да променят основата на тъканите и да реваскуларизират целевия регион. Тези пациенти обикновено имат нужда от ултразвук и често ЯМР пред и след терапията за оценка на промените от хипербарния кислород.

Хипербарна кислородна терапия при безплодни пациенти

Съвременната епоха на лечение на безплодието с появата на репродуктивните технологии повишава успеха на лечението на безплодие, но все още недостатъчно. След идентифициране на рисковия фактор, който може да обясни безплодието, обикновено се извършват ясни стъпки в диагностични и терапевтични процедури с различна успеваемост.

Качеството на ембрионите, възприемчивостта на ендометриума(лигавицата на матката) , повтарящия се имплантационен неуспех, яйчниковия резерв и качеството на сперматозоидите са най-честите фактори, които могат да причинят безплодие.

Имплантацията обикновено е успевна, само ако съществуват добри бластоцисти и ако ендометриумът е достигнал определен етап на възприемчивост с адекватна оксигенация, васкуларизация, ендометриума расте с развитието и експресията на различни гени и молекулярни фактори – предизвикващи оптимална ендометриална възприемчивост.

За да подобрим всички тези фактори, допринасящи за различни индивидуални фактори на безплодие, използваме хипербарна кислородна терапия с различни протоколни режими повече от 15 години. Пациентите са лекувани в многоместна камера при налягане от 2.1 до 2.3 атмосфери в продължение на 70 минути, от 7-10 дни последователно, започвайки от ден 2ри – 5ти на менструалния цикъл.

Проведена е оценка на ефектите от хипербарната кислородна терапия и е забелязано подобрение на ендометриалната оксигенация и васкуларизация, с по-добро качество на яйцеклетките, по-добра реакция при стимулация на яйчниците, по-добро качество на ембрионите и по-висок коефициент на бременност.

Фоликулометрията в периода, когато се прилага хипербарната кислородна терапия, показва отличен отговор на ендометриума (дебелината на ендометриума по време на овулация е по-добра). Желаното качество на ендометриума е значително по-добро в перодата, когато се прилага хипербарната терапия, но също така забелязахме удължаване на ефекта и през следващия месец. Силовият доплер и 3D доплера на маточните артерии показват, че съпротивлението на маточните кръвоносни съдове е малко по-високо от очакваното, но това е очаквана реакция на главните кръвоносни съдове при хипербарна терапия.

Картографирането на субендометриалните кръвоносни съдове в сесиите последвани от хипербарна кислородна терапия показаха наситена капилярна мрежа на ендометриума, особено 4-6 седмици след терапията. Кислородът, използван при по-високо налягане – кислород като лекарство, може да има извънредно значение за по-добър резултат от имплантацията на бременност чрез подобряване на възприемчивостта на ендометриума. Ако ендометриалната възприемчивост се обуславя от адекватно нарастване, васкуларизацията и оксигенацията, то тогава хипербарната кислородна терапия е лечението което трябва да бъде предписано.
Също така лекувахме пациенти с мъжки фактор на безплодие. Регистрирано е значително повишаване на двигателната активност, както и повишена сперматогенеза два месеца след терапията.

Най-голямото повишаване на активността на сперматозоидите е установено в пробите по време на ин витро подготовката в среда с добро качество на спермата. Получените резултати предполагат, че рязкото излагане на сперматозоидите на хипербарен кислород има благоприятно въздействие върху функционалната способност на сперматозоидите с оглед на тяхната по-добра подвижност. Продължаващите и отложените ефекти на хипербарната кислородна терапия се проверяват чрез контролен спермограмен анализ 70 до 90 дни след успешното предизвикване на сперматогенезата, благодарение на хипербарния кислород и елиминирането на реактивните разновидности на кислорода и избягване на инфекция поради хипероксия. Има също така добри ефекти върху целостта на ДНК с по-малка ДНК фрагментация в хипероксидно състояние.

Има много фактори, които в крайна сметка влияят върху мъжката и женската плодовитост и шансовете за зачеване, но нашият опит показва, че хипербарната кислородна терапия може да има положително въздействие върху лечението на безплодието и да увеличи мъжката и женската фертилност.