Хипербарната терапия като ефективно лечение при аутизъм

Днес повечето хора са запознати с хипербарната кислородна терапия или ХБОТ. В хипербарната камера пациентът може да диша допълнителен кислород. ХБОТ несъмнено е от полза при определени състояния. Терапията при аутизъм е въпрос на дебат. Често хората питат дали хипербарната кислородна терапия е в състояние да помогне на децата с аутизъм или не.

Какво казват съвременните изследвания?

Скорошно проучване, публикувано в BMC Pediatrics показа, че децата аутисти могат да се възползват от предимствата на хипербарната кислородна терапия. В това проучване е проведен експеримент върху 62 деца с аутизъм, на възраст 2-7 години. Експериментът продължил четири седмици. Като резултат от този експеримент изследването открило, че децата, които използват ХБОТ редовно, подобряват своя език и комуникация. В хипербарната кислородна камера под налягане пациентът може да вдишва кислород под налягане по-голямо от 1 атмосфера (атм). Децата получили произволно ХБОТ по две метода: единият бил продължителност на лечение 40 часа в хипербарна камера при 1.3 атм с 24% кислород; другият въздух в помещението при 1,03 атм и 21% кислород.

Резултатите от това проучване се измервали с три скали: клинично глобално влияние (CGI), нетипичен поведенчески контрол (ABC) и контролен списък за оценка на аутизъм (ATEC). Това оценяване разкрива цялостно подобрение при деца с аутизъм, включително подобряване на разбирането на реч, социално взаимодействие, контакт с очите и познавателна способност.

Няма ясно обяснение как ХБОТ работи в борбата с аутизма. Но според съавтора на изследването, Дан Росиньол, налягането в хипербарната камера намалява възпалението, което ограничава притока на кръв към областите от мозъка на детето, страдащи от аутизъм. И всички знаем, че мозъкът контролира речта и социалното взаимодействие.

ХБОТ не може напълно да излекува аутизма. Това е сигурно, но може да подобри разбирането и мисленето на детето с аутизъм. Например, едно дете трябва да разбере, че движението пред колата е опасно. ХБОТ също подобрява съня на деца с аутизъм. По-добрият сън е много важен за да бъде едно тяло здраво.

Много изследователи и лекари оценяват проучването, докато някои хора посочват липсата на достатъчно открития в това проучване. В бъдеще ще са необходими много изследвания, за да се одобри ХБОТ терапията от всички като ефективно лечение на аутизма.

Историята на Калъм:

Това изследване не е единственият случай, който установява потенциала на хипербарната кислородна терапия при лечение на аутизъм. Според доклад, при малко момче Калъм са наблюдавани много подобрения след често прилагане на ХБОТ. След като Лий Фрост, майката на Калъм е била разочарована от всички одобрени терапии, тя е научила за аутизма и ХБОТ. Способността на Калъм да общува и да комуникира е била ограничена преди това. Но г-жа Фрост е забелязала бързо подобрение в речта на сина си. Не само г-жа Фрост, много родители на деца с аутизъм оценяват хипербарната кислородна терапия.

Няколко пъти виждаме много професионални спортисти да говорят в полза на хипербарната терапия, като например бившата звезда на НФЛ Терел Оуенс.

Заключение

Ако хипербарната кислородна терапия може да помогне на децата с аутизъм да получат по-добро качество на живот, тогава безброй родители ще могат да спят спокойно нощем. Аутизмът е съсипал съня и мечтите на безброй родители. Всяко дете има право да води щастлив живот. Тези родители могат да се консултират с добър лекар, за да обсъдят хипербарната терапия при лечение на аутизъм.