Как да използваме хипербарна терапия при автоимунни състояния

Хипербарната терапия може да бъде мощен инструмент за много на брой хронични заболявания, включително автоимунни заболявания, невродегенеративни състояния, аутизъм, травматични мозъчни травми и др., тъй като спомага за намаляване на възпалението, лекува инфекции и възстановява увредените тъкани. И тъй като все повече хора са открили нейните мощни ползи за здравето, центровете за лечение с хипербарна кислородна терапия са започнали да се появяват точно както тези за криотерапия и инфрачервена сауна.

Какво е хипербарна кислородна терапия?

Хипербарната кислородна терапия е използването на специална камера под налягане за лечение на рани, заболявания и болестни състояния. Преди да придобие популярност, хипербарната кислородна терапия е била достъпна само като специализирано лечение за хора с Кесонова болест (какво получават водолазите, когато се изкачат прекалено бързо от високото налягане под морското дъно до много по-ниското атмосферно налягане над водата) или тези с тежки рани.

Повишеното налягане в камерата позволява допълнителен кислород да достигне до тялото ви. Въздухът, който дишаме съдържа 21% кислород. Въздухът вътре в тези камери е 100% кислород и има атмосферно налягане два до три пъти по-голямо от нормалното. Тъй като този кислород достига до кръвната плазма, гръбначната течност, костния мозък и тъканите на тялото, той има лечебен ефект.

Има 3 вида хипербарни камери за кислородна терапия:

Едноместни камери – Един пациент наведнъж се полага в прозрачна тръба, дишайки 100% кислород от медицински клас при специфично атмосферно налягане за определено време. Специално обучен хипербарен техник наблюдава отвън камерата. Това е, което ще намерите в повечето самостоятелни центрове за хипербарна терапия.
Многоместна камера – Повече от един пациент могат да седят на стол или да се облегнат, докато получават кислород през маски. Хипербарен техник придружава пациентите в камерата, за да ги наблюдава директно. Това е типът камери, който обикновено се използва в болниците.
Меки хипербарни камери – Известни още като леки хипербарни камери, това са „чували“, изработени от полиуретан или плат. Тези камери са по-евтини и по-лесни за използване вкъщи. Тези камери нямат 100% кислород като другите две твърди камери. Те са в състояние само да повишават атмосферното налягане, така че не могат да имат същото лечебно въздействие. Това е типа камера, която може да откриете в кабинета на кинезитерапевта или във фитнеса.

За какви състояния може да бъде полезна хипербарната терапия?

Одобрените от Федералната администрация по лекарствата състояния са:

• Въздушна или газова емболия
• Отравяне с въглероден окис и отравяне с въглероден окис, усложнено от отравяне с цианид
• Газова гангрена – клостридиален миозит и мионекроза
• Наранявания при удар – травматична токсикоза и други остри травматични исхемии
• Кесонова болест
• Усилено лечение при проблемни рани
• Анемия – тежка загуба на кръв от рана или тежка травма
• Незарастващи рани- некротизиращи инфекции на меките тъкани
• Остеомиелит (рефракторен)
• Радиационно увреждане (некроза на меките тъкани и кости)
• Кожни присадки (компрометирани)
• Термични изгаряния
• Вътречерепен абсцес

Въпреки това, има много проучвания, които показват, че хипербарната терапия може да се използва за лечение на различни състояния извън този списък. Чрез повишаване на нивата на кислород в тъканите, където те са били понижени поради заболяване или травма, насърчавайки растежа на кръвоносни съдове, намалявайки отока и поддържайки имунната система, хипербарната терапия може да бъде полезна за редица хронични състояния. Практикуващите по цял свят успешно използват тази терапия всеки ден, за да лекуват заболявания извън списъка.

Неврологични състояния и мозъчни травми

Хипербарната терапия може да подобри оксигенацията, образуването на нови кръвни клетки и растежа на нерви в мозъка, поради което е популярна терапия сред пациенти с деменция, болест на Алцхаймер, инсулти и мозъчни травми.

Проучване през 2009 г. също показа значителни резултати в клинично проучване на сесиите с хипербарна терапия на пациенти с аутизъм. Проучването установило, че аутистичните деца, преминали хипербарна терапия, отбелязали забележителни подобрения във възприемането, контакта с очи, социалните взаимодействия и сетивната осъзнатост в сравнение с пациентите, които не са преминали терапията.

Инфекции, включително Лаймска болест

Хипербарната терапия е доказана за лечение на инфекции, тъй като спомага за поддържането на естествените защитни механизми на вашия организъм и може да бъде особено полезна за сложни инфекции като Лаймска болест, която е трудна за лечение и може да се появи с коинфекции. Лаймската болест по-специално е причинена от бактерия, която процъфтява в ниско кислородна среда, така че увеличаването на нивата на кислород помага да се унищожат бактериите.

Излагане на микотоксини или токсичен мухъл

Тъй като излагането на плесени и микотоксини може да доведе до Синдром на хроничната възпалителна реакция (СХВР) при тези, които са генетично предразположени. При случаите на лечението на плесен често се използват възстановителните и противовъзпалителни ползи от хипербарната терапия. Едно проучване установило, че пациентите изложени на микотоксин, които са били лекувани с хипербарна терапия, са забелязали подобрения в когнитивната функция.

Автоимунни заболявания
Разбира се, хипербарната кислородна терапия също може да бъде изключително полезна при автоимунни заболявания. Проучванията показват успех в лечението на пациенти с ревматоиден артрит, склеродерма, болест на Крон, болест на Рейно, диабет, лупус, и множествена склероза.

Нека да разгледаме защо хипербарната терапия може да бъде чудесен инструмент за хората с автоимунитет.

Как хипербарната терапия помага при автоимунни заболявания

1. Намалява възпалението
Важно е да запомните, че независимо от това кое автоимунно заболяване се лекува или кои тъкани са засегнати, всички те са заболявания на имунната система. Вашите симптоми са резултат от възпаление, което имунната система създава в тялото ви. Възпалението е важна част от естествената реакция на вашето тяло към нараняване и инфекция. Въпреки това, в случай на автоимунитет, възпалението е станало хронично.

Това хронично възпаление е в резултат от много фактори, включително пропускливи черва, провъзпалителна диета, хроничен стрес, инфекции и токсини, на които сме изложени редовно. За да излекувате и предотвратите автоимунното си заболяване, трябва да контролирате имунната си система продължаващото възпаление. Хипербарната кислородна терапия може да бъде мощен инструмент за намаляване на възпалението в тялото ви.

Проучванията показват, че хипербарният кислород има по-голям противовъзпалителен ефект от стероидите! Хипербарната терапия води до повишени нива на кислород в кръвния поток, който преминава през плазмата, което води до намалено възпаление и болка. Проучванията показват, че C-реактивният протеин и високите нива на цитокини, и двата маркери на хронично възпаление, могат значително да понижат нивата си след хипербарна терапия.

2. Убива инфекции
Хипербарната терапия е общоприето, добре установено лечение за сериозни инфекции, а лечението на инфекции са важна част от протокола за автоимунни състояния. Вредните микроби, като бактерии, вируси, паразити и гъбички, могат да допринесат за автоимунния отговор на организма ви. Хипербарната терапия може да бъде особено ефективна при инфекции на анаеробни микроби, които не могат да оцелеят в кислородна среда.

Смята се също, че хипербарната терапия подобрява функцията на левкоцитите, вид бели кръвни клетки. Увеличеното снабдяване с кислород увеличава способността им да отстраняват бактерии и отпадъчни продукти от тялото ви. Белите кръвни клетки са основен играч в имунния отговор на организма и повишаването на кислорода всъщност стимулира производството на повече бели кръвни клетки. Това е добра новина, ако се борите с инфекция.

3. Възстановява увредените тъкани
Знаем, че при автоимунно заболяване тялото ни погрешно атакува собствените ни тъкани. Това могат да бъдат тъканите на щитовидната жлеза, съединителната тъкан, ставите или почти всяка част от тялото ви. Хубавото нещо при кислорода е, че може да помогне за възстановяването на тези увредени тъкани.

С течение на времето комбинацията от повишен кислород и повишено налягане може да помогнат за възстановяване на увреждането на тъканите и функциите на органите. Хипербарната терапия насища кръвната плазма с кислород, който от своя страна достига с висока ефективност до областите на увреждане като осигурява на клетките и тъканите кислород, необходим за възстановяване.

Хипербарната терапия също стимулира растежа на нови кръвоносни съдове. От жизненоважно значение за процеса на оздравяване, кръвоносните съдове пренасят кръвта съдържаща клетките и хранителните вещества, които позволяват оздравителния процес да се случи. Не само това, те премахват и увредени клетки и чуждите микроорганизми от нашето тяло. Изследванията показват, че лечението с хипербарна терапия значително увеличава броя и размера на кръвоносните съдове в увредените тъкани и раните.