Хипербарна кислородна терапия: Усетете налягането

Не можеш да го видиш, да го докоснеш, да го вкусиш или да го помиришеш, но ако мислиш, че можеш да съществуваш без него, добре … не задържай дъха си. Кислородът значи живот. И днес все повече и повече доказателства подкрепят твърдението, че той не само ни държи живи, но когато имаме достъп до неговата компресирана форма, кислородът може да окаже силно влияние върху здравето ни, да укрепи и удължи живота ни.

Камерите на миналото

Първата хипербарна камера – хипер значейки увеличено, барна значейки налягане – е въведена през 1662 г. от Ханк Хеншоу, британски лекар и свещеник, който използва система, създадена от части на орган и клапани за регулиране на натиска. Той нарекъл херметичната камера, която приличала на голям метална консерва – домицилиум. Тя функционира единствено чрез регулиране на налягането на въздуха, тъй като кислородът все още не е бил открит. Хеншоу откри, че хроничните заболявания се повлиявали от по-ниско налягане , докато острите заболявания реагирали по-добре на повишено налягане.

Според хипербарния специалист Бил Шиндлер, днес това е сред 20-те най-широко практикувани лечения в традиционната медицина. Използва се в болници по целия свят и е златен стандарт за определен списък от състояния, включително изгаряния, кожни или костни инфекции, които причиняват смърт на тъканите, отравяне с въглероден окис, зарастване на рани, особено при диабетици, гангрена и първоначалното му приложение – кесонна болест.

Но според Шиндлер, този списък е ужасно непълен и огромна загуба на ресурс, който може да промени лицето на съвременната медицина. „ХБОТ е най-недооценената терапия в историята на медицината“, настоява Шиндлер, собственикът и директор на Hyperbaric PHP – ХБОТ клиника в Джорджия. „За мен е престъпление, че имаме едно от най-великите медицински изобретения, които човечеството някога е правило, и поради болничната политика и финансирането, ние го правим достъпно само за определен брой пациенти и много тесен кръг от заболявания.“

От фокусиране върху смъртта към подобряване на живота

През 1999 г. Шиндлер работи в гробище, като се занимава с маркетинг и продажби в Лос Анджелис. Докато е на почивка в Джорджия, приятел го запознал със света на хипербарните камери. На въпроса дали иска да стане новатор и да стартира една от първите частни клиники на ХБОТ- след само четири дни обсъждане решил да поеме риска.

„От работа с края на живота се пренасочих към спасяването и удължаването му“, казва той. Петнадесет години и 17 000 лечения по-късно той все още се възхищава от силата на ХБОТ да променя и подобрява качеството на живот на клиентите. „Колко хора могат да чуят първите думи на аутистичното дете?“, пита той, цитирайки случая на аутистично дете, при което другите методи на лечение са се провалили. „Няма една седмица, през която да нямам сълзи в очите си“.

Чудесата, които се случват под налягане

Представата за ХБОТ, както го обяснява Шиндлер е проста. Г + ПН = РТ – просто е … ако сте физик. Какво означава това за повечето от нас: газ под налягане се разтваря в течност. При ХБОТ не става въпрос за самия кислород. Можете да получите кислородна терапия и в един от модерните барове за кислород. Но тук става въпрос за мощния ефект на кислорода под налягане. В средата под налягане кислородът запълва всяка клетка в тялото. Когато тези клетки са пълни, кислородът прелива в течностите на тялото; тъканите, органите, кръвта, жлезите и костите. Цялото тяло попива кислород и се повлиява на клетъчно ниво. Колкото повече кислород тече в митохондриите – двигателя на клетката, толкова повече тя може да произвежда енергия, за да увеличи издръжливостта и да подсили имунната система, стимулирайки тялото да се лекува.

Увеличаването на кръвния поток също намалява възпалението. „Един час в камерата е равен на 40 ибупрофена минус страничните ефекти“, казва Шиндлер. „Ефектът е пречистващ. Влиза кислород излизат токсини.“

Процесът на ХБОТ

И така, за какво наистина говорим тук по отношение на самата терапия? Според Шиндлер: „Цялото преживяване е като затваряне в спален чувал, толкова лесно както за двуседмичното бебе така и за 104-годишния човек.“ А той е лекувал и двете. Обкръжаващият въздух преминава през филтър, за да създаде стерилна среда, сравнима с хирургичен кабинет. Съществува и кислороден концентратор, който отделя кислорода от азота. Тръба минава от концентратора към камерата. Клиентите носят маска и дишат концентриран кислород, който е между 91% и 95% чист кислород, течащ с 5 – 10 литра в минута. Камерата работи и без концентратора, с кислород от бутилки с чистота 100% като с този кислород се увеличават ефектите от лечението.

Налягането се настроено да симулира от 3 метра под морското равнище до 20 метра. При промяна на налягането, подобна на самолета, клиентите може да се наложи да отпушат ушите си. Освен това, Шиндлер подканва пациентите да влязат и да четат книги или да легнат и да се отпуснат

Дори и най-клаустрофобните сред нас могат да се справят, уверява той. „Определено имах клиенти, които казват“ Няма начин. Никога няма да вляза там! „, Но щом влязат всичко е наред. Уверяваме се, че знаят, че винаги могат да излязат когато поискат.

Свят на възможности

Уверено можем да кажем, че не всички професионалисти са толкова ентусиазирани – или сигурни – за ползите от ХБОТ извън рамките на стандартните лечения. Но Шиндлър е убеден, че двойният носител на Нобелова награда Ото Варбург е бил прав, когато през 30-те години на миналия век установил, че основният причинител на рака е недостигът на кислород, което създава киселинно състояние в човешкото тяло. Варбург открива, че раковите клетки са анаеробни и не могат да оцелеят при наличието на високи нива на кислород, като например в алкална среда. „Вместо да убиваме хора с химиотерапия, ние трябва да морим раковите клетки с ХБОТ“, казва Шиндлер. „Лекуваме раково болните всеки ден и виждаме невероятни резултати.“

Шиндлер е оптимист, че в крайна сметка традиционната медицина ще признае ползите от ХБОТ за по-широк кръг от заболявания и състояния. „Тъй като все повече и повече лекари се обучават, мисля, че променяме сърца и умове. Разполагаме с мощен инструмент и сега просто трябва да разпространим посланието, така че повече хора да могат да се възползват от него. „