• гр. София, ул. „Околовръстен път“ 11
  • Пон - Пет 9.00 - 17.00

Влиянието на кислорода и неговата роля в човешкото тяло

Две трети от човешкото тяло са кислород

В човешкото тяло кислородът се абсорбира от кръвта в белите дробове, след което се транспортира до клетките, където се извършват сложни процеси. Кислородът играе жизненоважна роля в дихателните процеси и в метаболизма на живите организми. Вероятно единствените живи клетки, които не се нуждаят от кислород, са някои анаеробни бактерии, които получават енергия от други метаболитни процеси. Хранителните съставки вътре в клетката, се окисляват чрез сложни ензимни процеси.

Това окисление е източник на енергия за повечето животни, главно при бозайниците. Изходните продукти са въглероден диоксид и вода (издишаният въздух има относителна влажност 100%), които се елиминират от човешкото тяло през белите дробове. Оптималните нива на кислород са жизненоважни за клетъчното диване. Кислородът играе важна роля в енергийния метаболизъм на живите организми. Живата клетка е мястото на огромна биохимична активност, наречена метаболизъм.

Това е процес на химическа и физическа промяна, която продължава непрекъснато в човешкото тяло: изграждане на нова тъкан, подмяна на старата тъкан, превръщане на храната в енергия, изхвърляне на отпадъчни материали, възпроизвеждане – всички дейности, които характеризираме като „живот“. Изследванията показват, че клетките имат само „ограничен брой“ клетъчни деления в един човешки живот.

Проучванията показват, че към момента в който сте на 20, повечето от клетките, които изграждат тялото ви са изразходвали половината от възможните деления за целия живот на клетката. Когато навършите 40 години, може би остават само 30% от възможните ви клетъчни деления. Когато клетките използват зададеният им брой клетъчни деления, краят е смърт!

Клетъчно дишане

Молекулярният кислород O2 е от жизненоважно значение за клетъчното дишане при всички аеробни организми. Кислородът се използва като акцептор на електрони в митохондриите за генериране на химическа енергия.
В човешкото тяло поглъщането на кислорода се извършва чрез следните процеси:

Кислородът се разпространява през мембраните и в червените кръвни клетки след вдишване в белите дробове. Хем групата (която се състои от желязо) на хемоглобина свързва кислорода, когато е наличен като променя цвета на хемоглобина от синкаво червено до ярко червено. Един литър кръв може да разтворят 200 cc кислороден газ, което е много повече отколкото могат да се разтворят във вода. След като е пренесен с кръвта към тъкан, нуждаеща се от кислород, O2 се предава на ензим (монооксигеназа), който също има активна позиция с железен атом.

Ензимът използва кислород, за да катализира много окислителни реакции в организма (метаболизъм). Въглеродният диоксид – отпадъчен продукт, се освобождава от клетката в кръвта, където се комбинира с бикарбонат и хемоглобин за транспортиране до белите дробове. Кръвта циркулира обратно до белите дробове и процесът се повтаря.

Малка част от отпадъците, които идват от клетките на тялото ни са воднисти или лесно се разтварят във вода. Освен това те се транспортира в кръвта до определени филтърни органи – черния дроб и бъбреците – и се изхвърлят от тялото във вид на урина.
Друга част от отпадъците преминавата през кожата под формата на водни пари или пот. Но друга част от отпадъците могат да се изхвърлят само чрез изгарянето, а това което наричаме изгаряне е друго име за комбинирането им с кислород или с една дума – окисление.

Нещо повече, точно това е целта на пренасянето на кислород чрез малките червени кръвни клетки от белите дробове до по-дълбоките части на тялото – за да се изгорят или окислят тези отпадъчни материали, които иначе биха отровили нашите клетки. Когато се изгорят или окислят, те стават почти безвредни.

Докато кислородът поддържа живота ни и „окислява“ или „изгаря“ храна, за да създава енергия и затопля нашите тела, някои видове изменени кислородни молекули, наречени „свободни радикали“, които присъстват постоянно в нашите тела, ще увредят собствените ни клетки и дори нашата ДНК, причинявайки дегенерация и болести като рак.

„Радикал“ е атом с небалансиран електрически заряд и ще се стреми да открадне електрони от други атоми – като атомите на клетките на тялото ни! Както казва д-р Тай, окисляването на клетките от свободните радикали кара човешкото тяло да „ръждясва“ като окисляване на металите ги кара да ръждясват – а вие знаете какво прави ръждата със силата и естествения блясък на металите.

Нашите тела се нуждаят от помощта на „антиоксиданти“ за неутрализиране на окислителните свойства на тези свободни радикали.

Има хиляди научни изследвания, които сочат производството на свободни радикали като основна причина за стареенето. Свободните радикали са нестабилни молекули в тялото, създадени като част от отпадъчните продукти или нормалните клетъчни метаболитни действия. ВИЕ СТЕ ТОЛКОВА СТАРИТЕ КОЛКОТО СА СТАРИ ВАШИТЕ КЛЕТКИ! Последните изследвания дават нова надежда върху задачата за подмладяването и удължаването на живота на клетките.

Това клетъчно подмладяване, удължаване на живота и подобрена жизненост са постигнати с помощта на специални антиоксиданти, които всъщност могат да запазят клетките да изглеждат и да бъдат по-млади – и дори може да обърнат процеса на стареене! Човешкото тяло представлява една от най-перфектно проектираните и координирани структури. Но всички тези структури се поддържат от гъста мрежа от системи, които постоянно работят заедно.

Мозъкът представлява само 2% от теглото на човешкото тяло, ползва 15% от сърдечната дейност, 20% от общата консумация на кислород в организма и 25% от усвоената глюкоза. Потреблението на енергия за да може мозъка просто да оцелее е 0,1 калории на минута, докато тази стойност може да достигне до 1,5 калории на минута по време на решаването на кръстословица.

Когато невроните в дадена област на мозъка са много активни, те консумират голямо количество кислород, което води до ангажирането на допълнителен кръвен поток към тази област. Невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, болестта на двигателния неврон и болестта на Хънтингтън се причиняват от постепенната смърт на отделни неврони, което води до намаляване на контрола на движението, паметта и познавателните способности.

Умствената дейност в човешкото тяло може да бъде подобрена чрез „хранене“ на мозъка с допълнителен кислород или глюкоза, според изследвания, които биха могли да имат значение за лечението на деменция.
Добре известно е, че след около девет минути без кислород, можете да се сбогувате с ума си. Мозъчните клетки са изключително чувствителни към липсата на кислород и могат да започнат да умират в рамките на пет минути след като е прекъснато снабдяването им с кислород.

Намаляването на притока на кислород до мозъка, въпреки адекватен кръвен поток причинен от отравяне с въглероден окис, замърсен градски въздух, задавяне или задушаване може да предизвика състояния като умора, депресия, раздразнителност, лоша преценка и здравословни проблеми.

Увеличаването на снабдяването с кислород на мозъка и нервната система ще подобри тези състояния.

Кислородът подобрява бдителността, рефлексите, паметта и интелигентността и може да даде на възрастните хора ново оръжие срещу старостта и свързаните с нея разстройства. Има доклади, че болестите на Алцхаймер и Паркинсон реагират на тази терапия. Алкохолици, които започват да приемат кислородна добавка започват да губят интерес към алкохола.

Химичен състав на човешкото тяло
Размерът на човешкото тяло се определя първо от диетата и после от гените. Типът на тялото (слаб, дебел, висок, дребен, широки рамене и т.н.) и съставът му (процент мазнини, кости и мускули) се влияят от следродилни фактори като диета и физически упражнения.

До времето, когато човек достигне зрялост в тялото има близо 100 трилиона клетки. Всяка от тях е част от система от органи, предназначени да изпълняват основни жизнени функции. По маса човешките клетки се състоят от 65-90% вода (H2O) и значителна част от тях са органични молекули, съдържащи въглерод. Затова кислородът съставлява по-голямата част от масата на човешкото тяло, последвано от въглерода. 99% от масата на човешкото тяло се състои от шест елемента: кислород, въглерод, водород, азот, калций и фосфор.

За да се разбере връзката на храната с поддръжката и поправката на тялото, е нужно първо да се научи от какво е съставено човешкото тяло и съответните елементи, съдържащи се в храната, необходими за изграждане и поддържане на тялото в здравословно състояние. Тъй като храната съдържа всички тези елементи и тялото постоянно се износва и поправя, е лесно да се види колко е необходимо известно познаване на отношението на храната към тялото, за да се запази здравето.

Кислородът се намира в почти всички биомолекули, които са важни за живота. Само няколко общи комплексни биомолекули, като сквален и каротен не съдържат кислород. От органични съединения с биологично значение въглехидратите съдържат най-голям дял кислород. Всички мазнини, мастни киселини, аминокиселини и белтъчини съдържат кислород (поради присъствието на карбонилни групи в тези киселини и техните естери). „Молекулите на водород, кислород, въглерод, азот, желязо, фосфор, калций и т.н., в живото тяло, не са по-живи от същите молекули в неорганичната материя.

Близо девет десети от живото тяло е вода. Не е ли тази вода същата, която е в извора или реката? По-жива ли е? Претърпява ли водата някаква химическа промяна в тялото? Дали е нещо повече от разтворител, отколкотo поток който пренася другите елементи към всички части на тялото? Има много химически промени и реакции в тялото, но дали атомите и молекулите, които участват в такива промени се променя изоснови? Може ли кислородът да е нещо друго, но не и кислород или въглерода всичко друго но не и въглерод? Дали това, което наричаме живот не е резултат от различните им нови комбинации?

Химията е много силна. Механичната смес от два или повече елемента е проста задача, но химическата смес въвежда елемент на магия. Свободните или единични атоми са рядкост, те бързо си намират приятели или партньори. Това желание на елементите да се комбинират е една от мистериите. Живото същество е нещо повече от машина, повече от химическа лаборатория. Животът идва, когато цветята изникват през пролетта – когато настъпи времето им и изчезват когато времето им е изтекло. Въздухът може да изчезне, водата да изчезне, изгарянето да престане; но кислорода, водорода, азота и въглерода ще продължат на някъде.

Няма живот без химия, но има химия без живот. „

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.