В търсене на хомеостазата: Баланс на вашето здраве с молекулярен водород

Молекулярния водород (H2) ви помага да се преборите с всичко от стареене до хронично заболяване. Вече е доказано, че води до баланс на тялото.

Има десетки впечатляващи проучвания за ползите от молекулярния водород (H2). Едно от най-значимите открития обаче е, че помага na клетките и органите да се върнат към хомеостаза.

Хомеостазата стабилизира и балансира нашето тяло, така че органите ни да работят гладко и ефикасно един с друг. Молекулярният водород е малък, но мощен антиоксидант, който в своето естествено състояние е газ без вкус и мирис. Голяма част от положителното въздействие върху хомостазата на молекулния водород идва от неговите противовъзпалителни свойства.

На неотдавнашен подкаст Тайлър Лебарон, основател и изпълнителен директор на Фондацията за молекулярен водород, обясни:
„Водородът наистина блести в способността си да върне възпалението към хомеостаза, за да може да помогне (намали) про-възпалителните медиатори, които са повишени и да ги върне обратно в нормалните граници.“
Лебарон казва, че проучванията доказват, че водородът може индиректно да активира NF-kB, протеинов комплекс и ключов регулатор на възпалителния процес. Активирането може да доведе до „леко и краткотрайно увеличаване на възпалението – последвано от намаляване на системното възпаление.“

Ревматоиден артрит и Паркинсон

Лебарон е окуражен от изследванията, които показват връзка между приемането на богата на водород вода и понижаване на възпалението, свързано с ревматоидния артрит и болестта на Паркинсон. Преди година и половина Американския журнал по преводни изследвания публикува проучване за това как молекулярният водород забавя развитието на ревматоидния артрит чрез инхибиране на оксидативния стрес. По същото време Националният център по биотехнологична информация (NCBI) публикува резултатите от случайно двойно сляпо проучване показващо, че пиенето на водород в продължение на 48 седмици „подобрява значително“ симптомите на пациентите с болестта на Паркинсон.

„Някои от пациентите в ранен стадий на ревматоиден артрит са имали пълна ремисия на заболяването“, казва Лебарон.

Връзката на H2 с чревния микробиом

Болестта е нарушение на хомеостазата. Конвенционалната медицина третира болестите с лекарства. Проблемът е, че докато антибиотиците и други силни лекарства могат да имат краткосрочни ползи, те също могат да имат опустошително въздействие върху един от най-важните центрове на здравето- чревния микробиом.

Това е така, защото силните лекарства унищожават всички микроби, както полезните така и вредните, създавайки дисбаланс на микрофлората, който може да доведе до букет от здравни проблеми, включително отслабена имунна функция, хормонални проблеми, алергии, екзема, безсъние, синдром на раздразнимото черво (IBS) , възпаление, синдром на пропускливите черва и дори затлъстяване.

Молекулярният водород е селективен, нежен естествен антибиотик. В този смисъл той помага на хомеостазата, като не я прекъсва. Според „Фармакология и Терапия“, „Вследствие на голямата си ефикасност и липсата на странични ефекти, H2 има обещаващ потенциал за клинична употреба срещу много заболявания“.

Друго проучване заключава: „Циркулирането на молекулярния водород е от основно значение за метаболитната хомеостаза и микробния състав в стомашно-чревни тракт на човека“.

Малък, но със силни удари.

Изследователите смятат, че способността на Н2 за „овладяването на кораба“, когато става въпрос за хомеостаза се крие в устройството на молекулярния водород като най-малкият и най-лек елемент в периодичната система. Молекулярният водород вероятно е единствената антиоксидантна молекула, която може да достигне вътре в митохондриите (генераторите на енергия) на клетката, където намалява оксидативния стрес.

Тази способност да работи дълбоко на клетъчно ниво поставя H2 в перфектно положение за да неутрализира свободните радикали и да намали оксидативния стрес. Веднъж навлязъл в митохондриите, изследванията показват, че молекулярен водород (Н2) проявява противовъзпалителни свойства и предпазва клетките от вредни вещества, като в същото време действа и като антиоксидант.

Друг плюс на молекулярният водород е че той е хидрофобен, което означава, че не се разрежда с вода, което позволява достъп до митохондриите. За разлика от това, витамин С като антиоксидант е хидрофилен, което означава, че се разрежда във вода, така че има проблеми при опит да премине през мастния слой на клетката.

Хомеостаза и H2 срещу ПТСР

Тъй като изследванията върху склонността на молекулния водород към хомеостазата продължават , се смята, че все повече и повече хронични заболявания се подобряват от H2. Едно от тях е загадъчното посттравматично стресово разстройство (ПТСР), психологическо разстройство, което засяга милиони възрастни в САЩ годишно.

„Има доказателства, че оксидативния стрес играе роля в патогенезата (развитието) на ПТСР и някои проучвания са установили, че тези, които страдат от разстройството имат ниски нива на антиоксидантна активност в сравнение с контролните групи“, казва здравния редактор на Клаудия Ралис.

Сертифицираният коуч по хранене Кони Роджърс казва, че проучванията доказват, че микробиомът на червата сe променя негативно с оксидативния стрес, което увеличава симптомите на ПТСР. Молекулярният водород помага на чревният микробиом да остане здрав, като намаляват оксидативния стрес, което на свой ред намалява симптомите на ПТСР.

„Молекулярният водород има способността да се бори с оксидативния стрес в тялото, който води до възпалителни състояния“, казва Роджърс. „Молекулярният водород спомага за изграждането на добра микробиология в червата, помага за предотвратяване на когнитивните нарушения и ви помага да възстановите здравето си от ПТСР.“

Лебарон посочва проучвания, които показват, че H2 може да помогне за намаляване на травматичното мозъчно увреждане, както и за помощ при симптоми подобни на депресия.

„Ние също така виждаме, че H2 има ползи за много неврологични заболявания“, казва Лебарон.

Национално съкровище – в Япония

Докато САЩ все още наваксват, други страни вече се възползват от хомеостатичните ползи на молекулярния водород. Смята се, че над 50% от японското население използва или е използвало по някакъв начин водород. Японското министерство на здравеопазването е одобрило венозно вливане на физиологичен разтвор с водород за медицинска употреба, за да помогне за лечението (самостоятелно или заедно с други лекарства) на всичко от обезводняване до сериозна инфекция.

Неотдавнашно проучване от Япония съобщава, че вдишването на водород е „значително по-ефективно“ при лечението на пациенти с инсулт в сравнение с конвенционалната медицина.

„Японското правителство наскоро даде одобрението за вдишване на водорода като усъвършенствано лекарство за лечение на пациенти след сърдечен арест“, казва Лебарон.

Ако имате сърдечен удар, Лебарон обяснява, когато сърцето започне да работи отново и кръвта отива в мозъка, получавате исхемична реперфузионна травма, при която цялата богата на кислород кръв отива в мозъка, причинявайки много свободни радикали, увреждания и възпаление. Дори смърт.
За разлика от силните конвенционални лекарства, „Водородът е много безопасен“, казва Лебарон. – „Няма токсичност при него. Много е лесно се прилага. До сега клиничните резултати са много положителни. “

Астронавтите избират H2

Друга доказана хомеостатична полза от молекулярния водород е в областта на спортната медицина.

Едно проучване съобщава, че H2 може значително да ни помогне да бъдем по-добре хидратирани. Друго проучване заключава, че пиенето на молекулярна водородна вода е ефективна стратегия като хидратираща течност за спортисти. Това е важно, имайки предвид, че проучванията показват, че двама от трима души са частично дехидратирани. Дори леката дехидратация, не повече от 2% от общото телесно тегло нарушава физиологичните функции и намалява ефективността на тялото. Метаболизмът и енергийните нива са пряко засегнати и това води до проблеми с настроението и бдителността.

Молекулярният водород може да се прилага директно и в зоните на тялото, където се има наранявания и болка, твърди национално признатия спортен диетолог и кондиционен треньор Брендън Ментори.

„Водородът е най-важният елемент в самия живот“, казва Ментори. „Водородът има множество защитни свойства върху клетките в човешкото тяло и има способността да регулира почти всички метаболитни процеси“.
Дори астронавтите може скоро да оставят подсладените си напитки у дома и да летят с H2. Според Лебарон, НАСА е „много заинтересована“ от водорода, за да помогне за опазването на астронавтите по време на космическото пътуване, с цел облекчаване на токсичните ефекти от радиацията.

Лебарон смята, че H2 може да се използва и от пилотите и дори от пътниците, които летят често.

„Приемането на богата на водород вода или вдишване преди полет, преди да се издигнете във въздуха би могло да бъде потенциален начин да се облекчи радиационното увреждане“, казва Лебарон. „Водородът може да предотврати намаляването на 8-OHdG маркера за увреждането на ДНК.“

Молекулярният водород също може да помогне на пилотите чувствителни към аеротоксичен синдром, заболяване причинено от излагането на замърсен въздух в реактивните самолети.

Какво ще кажете да изглеждате по-млади?

Много изследвания доказват, че молекулярен водород помага в борбата със заболяванията, свързани с възрастта. През юли 2016 г. японското проучване заключи че: „Съществени доказателства“ показват, че молекулярният водород има благоприятни ползи върху съдовата система заради антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства, което може да го направи „ефективна напитка против стареене“.

През 50-те години на миналия век биогеронтологът Денъм Харман първи предложил теорията за свободните радикали и застаряването. Идеята е, че нашата кожа губи своята еластичност и стареем, защото клетките натрупват увреждане от свободните радикали с течение на времето. Излагането на ултравиолетова светлина може да увеличи драстично концентрацията на РКВ (реактивни кислородни видове) и свободните радикали.

„Ако вземете антиоксидант като молекулярен водород, бихте могли да помогнете за смекчаването на някои от щетите, причинени от това увеличение на РКВ“, казва Ралис.

Ралис казва, че H2 не трябва да бъде заместител на слънцезащитния крем или друга UV защита, но намаляването на оксидативния стрес чрез използването на молекулярен водороден „трябва да помогне за забавяне на процеса на стареене и да ви помогне да получите по-млада и здраво изглеждаща кожа.“

Има няколко начина да се получите молекулярен водород във вашето тяло, включително пиенето на вода обогатена с водород, вдишване H2, вземане на вана с H2 или поставяне на H2-физиологичен разтвор в очите. Най-лесният и вероятно най-ефективен метод е просто да разтворите таблетка с H2 в чаша вода и да я изпиете. Във всички случаи молекулярния водород влиза в кръвния поток и се пренася през цялото тяло.