• гр. София, ул. „Околовръстен път“ 11
  • Пон - Пет 9.00 - 17.00

Мигрена

Мигрена

Какво представляват мигрените?

Мигрена е болезнено, пулсиращо главоболие, често придружено от гадене, повръщане и чувствителност към светлина. Те могат да бъдат сложни събития с продължителност часове или дори дни и могат да имат различна степен на интензивност.
Кой обикновено е засегнат от мигрена?
Националната фондация за главоболие смята, че 28 милиона американци страдат от мигрена. Жените са засегнати повече от мъжете и хората от всички възрасти могат да станат жертва на хронични главоболия. Много хора изпитват първата си мигрена по време на юношеството или младата възраст.

Кои са най-честите симптоми?

Мигренозните симптоми включват умерена до тежка болка в главата, чувствителност към светлина, шум и миризма, замъглено виждане, гадене или повръщане и замаяност.
Какви са традиционните лечения?
Мигрените могат да бъдат лекувани с превантивни лекарства. Някои лекарства са били използвани за лечение на гадене, свързано с мигрена. Жертвите на мигрената често приемат обезболяващи лекарства.
Защо мигрената се поддава на кислородна терапия?
Причината за използването на HBOT за мигрена и хронични главоболия е, че лечението увеличава мозъчния кръвен поток, като по този начин доставя кислород до зоните на мозъка, които се считат за хипоксични. По-големи количества кръв и кислород стимулират мозъчните тъкани и подпомагат възстановяването на невроните на празен ход. HBOT също така намалява подуването на мозъчните тъкани, което подпомага неврологичната функция.

Какви ползи мога да очаквам от кислородна терапия за мигрена?

Тъй като всеки пациент е различен, трудно е да се предвиди резултата във всеки отделен случай. Въпреки това от 50 години опит знаем, че HBOT е безопасна и няма да влоши пациента. Обичайният курс на кислородна терапия е веднъж или два пъти дневно, пет дни в седмицата (MF) за 5-10 процедури; до 20 общо лечение.
В едно проучване, проведено от д-р Уилям Файф и д-р Каролин Файф MD, HBOT е дадена на 26 пациенти, които са имали болка при мигрена. Използвани са налягания между 1.3 и 2.4 атмосфери абсолютни. Всички пациенти, с изключение на един, са получили пълно облекчаване на мигренозните симптоми в рамките на минути на експозиция, включително двама пациенти, които са имали временна парализа от едната страна на лицето преди лечението с HBOT.
По време на първата фаза на мигренозното главоболие потокът на кръвта може да бъде намален средно с 36%. Специфичните симптоми, които се получават в резултат на това редукция – като видения на мигащи светлини – зависят от това коя област на мозъка е засегната.

Намаленият приток на кръв води до липса на кислород в тъканите, както и до промени в химията на мозъка. Това от своя страна причинява отделянето на вещества, които силно разширяват кръвоносните съдове. В резултат на това възникват локални тъканни увреждания и подуване. Именно в този момент болката с мигрена удря пациента. В хипербарична кислородна камера пациентът започва да вдишва чист кислород при абсолютна стойност между 1,3 и 1,75 атмосфери. Понякога може да е необходимо абсолютното налягане от 2 атмосфери.
Повишените количества кислород в кръвта повишават нивата на кислород в мозъчните тъкани, дори когато стесните кръвоносни съдове намаляват притока на кръв. Много пациенти с мигрена, които получават HBOT, установяват, че интервалът между мигренозните атаки е значително увеличен.
Прилаганият хипербарен кислород свива кръвоносните съдове, докато оксидира тъканите. Това може да намали набъбването до 50%. Това прекъсва симптомите.

 

 

 

 

Вашият коментар

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.