Лечение с хипербарна кислородна терапия (HBOT)

Какво представлява хипербарната кислородна терапия?

Хипербарната кислородна терапия (HBOT) е медицинска терапия, което подобрява естествения процес на оздравяване на тялото чрез вдишване на 100% кислород в затворена камера, където атмосферното налягане се увеличава и контролира. Използва се за голям набор от заболявания, обикновено като част от цялостен план за лечение.

При нормални обстоятелства кислородът се транспортира през тялото само чрез еритроцитите. При хипербарната терапия кислородът се разтваря във всички телесни течности, плазмата, в централната нервна система, лимфата , костите и може да се пренесе в области, където циркулацията е намалена или блокирана. По този начин допълнителният кислород може да достигне всички увредени тъкани и тялото може да поддържа своя собствен процес на оздравяване. Повишеният кислород повишава значително способността на белите кръвни клетки да убиват бактериите, намалява отока и позволява на новите кръвоносни съдове да растат по-бързо в засегнатите райони. Това е просто, неинвазивно и безболезнено лечение.

Какви са ползите от хипербарната кислородна терапия?

Отдавна е известно, че заздравяването в много области на тялото не може да се осъществи без подходящи нива на кислород в тъканите. Повечето заболявания и травми се появяват и често се задържат на клетъчно или тъканно ниво. В много случаи, включително при проблеми с кръвообращението; незарастващи рани и инсулт, достатъчно количество кислород не може да достигне увредената зона и естествената лечебна способност на тялото не може да функционира правилно. Хипербарната кислородна терапия осигурява този допълнителен кислород напълно естествено и с минимални странични ефекти.

Как хипербарният кислород помага при мозъчни травми и инсулт?

Когато клетките в мозъка умират от травма или липса на кислород, кръвната плазма изтича в обкръжаващата мозъчна тъкан, причинявайки подуване и намаляване на кръвния поток. Тези иначе нормални клетки стават неактивни, защото не могат да функционират без подходящо количество кислород. Хипербарната терапия драстично увеличава кислорода, доставен до кръвната плазма, правейки кислорода достъпен за лечение на увредените капилярни стени, като така предотвратява изтичането на плазма и намалява отока. Тъй като подуването намалява, кръвният поток може да бъде възстановен в неактивната тъкан (невроваскуларизация) и тези клетки след това имат възможността да функционират отново.

Спорт и хипербарната терапия

Спортните травми мога да бъдат разрушителни за кариерата на професионалния спортист. Атлетите, които са принудени да пропуснат тренировка или състезание поради контузия, могат да бъдат застрашени от това да бъдат извадени от своя отбор или да им бъде прекратен договора. Тъй като успехът на спортистите до голяма степен се дължи на способността на тялото им да се представя на най-високо ниво, много от тях се обръщат към хипербарната терапия за бързо възстановяване от травми .

По-голямата част от спортните травми включват разтежения и навяхвания, които причиняват подуване и оток (натрупване на излишна течност в съединителната тъкан). Комбинирането на хипербарна терапия с традиционните методи за рехабилитация позволява да се намали значително времето за лечение, позволявайки на състезателя да се завърне много по-бързо към тренировките и състезанията.

Спортните постижения силно зависят от физическото състояние на спортистите. Хипербарната камера позволява на спортиста да се възстанови по-бързо и подобрява общото здравословно състояние, което води до по-голeми физически възможности. В проучване, включващо футболни играчи от Шотландия, времето необходимо за възстановяване на ставите, мускулите, сухожилията и връзките от травми било намалено със 70%, когато играчите били лекувани с хипербарна кислородна терапия в допълнение към физиотерапията. Хипербарната камера ускорява възстановяването след тренировка чрез вливане на кислород в тъканите на тялото. Това позволява на състезателя да се представя по-добре, тъй като е напълно възстановен от предишната си тренировка.

Рискът от контузия е потенциална опасност при всички видове спорт и може да се появи дори при най-начинаещите спортисти. Все повече спортисти контролират възстановяването си и се връщат по-силни от всякога, използвайки хипербарната кислородна терапия. Една хипербарна кислородна камера създава среда на повишено налягане, което насочва голямо количество кислород в тялото. Тази повишена концентрация на кислород достига кръвоснабдяването, органите, увредената мускулна и костна тъкан, увредените сухожилия и стави, поддържайки естествения процес на оздравяване на организма на много по-високо ниво. В следствие, времето за възстановяване се намалява, постиженията се подобряват и издръжливостта се увеличава. Всъщност ефективността на хипербарната терапия е добре документирана. Професионалните отбори от НБА, НХЛ и НФЛ (включително Ню Йорк Джайънтс и Далас Каубойс) в момента използват хипербарни камери за терапия на техните играчи.

Кой би повярвал, че нещо толкова естествено и просто като въздухът, който дишаме (при повишено ниво на налягане), може да даде на нашите спортисти допълнителна сила, която не е достъпна чрез хапчета или прахчета.

Д-р Росигньол, лекар и специалист по хипербарна терапия, приравнява едночасовото лечение в хипербарна камера с приема на 1400 mg ибупрофен, без страничните ефекти. „Получавате насищане с кислород, понижено подуване и намалено възпаление, всичко от едно лечение.“, коментира д-р Росигньол. „Ако лекарство може да направи това, фармацевтичните компании биха направили доста пари.“

Възстановяване

Хипербарната кислородна терапия може да служи като средство за терапия, за да се улесни по-бързото завръщане до нивата на активност преди травмата, както и да се подобри краткосрочната и дългосрочна прогноза от травмата. (Баблър и Роудс, „Ролята на хипербарната кислородна терапия в спортната медицина.“ Sports Med 2000)

Умора

Увеличаването на притока на кислород към мускулно-скелетната система в състояние на умора активира клетъчната активност, увеличава синтеза на аденозинтрифосфат (АТФ) и стимулира метаболизма на отпадъчните продукти на умората. Хипербарната терапия се счита за метод ускоряващ възстановяването от умора. (Ишии и др.., „Хипербарен кислород като помощно средство при спортисти“, Sports Med 2005)

Тонус

Насищането с кислород води до много ползи за здравето, като клетъчен растеж и регенерация, детоксикация, подобрен имунитет, растеж на нови капиляри и подобрено неврологично състояние.

Аутизъм и хипербарна терапия

Аутизмът засяга 1,5 милиона американци. С прогнозиран годишен темп на растеж от 15%, това е най-бързо растящото разстройство на развитието в тази страна. Докато причината за аутизма остава неизвестна, много медицински специалисти (наред със съществуващите изследвания) казват, че аутизмът може да бъде причинен от състояние на хипоксия или липса на кислород в части от мозъка. Въпреки че понастоящем няма известно лечение на аутизма, учените насърчават използването на хипербарна кислородна терапия при лечението му.

Причината за използването на хипербарна терапия при лечението на аутизъм е, че тя увеличава кръвния поток към мозъка и по този начин и кислород към областите на мозъка, за които се смята, че са с недостиг на кислород. Изследванията, подкрепящи хипербарната терапия са поразителни. В проучването след проучването се оказва, че хипербарната терапия има положително и често драматично въздействие върху хората с аутизъм. В едно скорошно проучване терапията има 93% ефективност. От многото проучвания направени досега, всички показват, че хипербарната терапия може да играе много положителна роля в лечението на аутизма. Но това не е всичко. Хипербарната терапия показва обещаващи резултати и при лечението на церебрална парализа.

Церебрална парализа и хипербарна терапия

В Съединените щати има около половин милион души с някаква степен на церебрална парализа, като всяка година се диагностицират почти 7000 деца. Състоянието включва невъзможността да се контролира движението поради нарушена неврологична функция в областите, които регулират двигателните умения. Въпреки че няма лечение за церебрална парализа, учените също така са обнадеждени от използването на хипербарната кислородна терапия при лечение на състоянието.

Съществуват четири категории церебрална парализа: спастични, дискенетични, атаксични и смесени форми, които се определят от вида двигателно нарушение. Спастичната церебрална парализа засяга от 70 до 80% от пациентите. Пациентите, страдащи от спастична церебрална парализа, имат мускули, които са твърди и постоянно свити. Лекарите често описват вида на спастичната церебрална парализа, която пациентът има, въз основа на това кои крайници са засегнати.

При скорошно проучване в Бразилия изследователите, използващи хипербарната терапия за лечение на ЦП установили, че 94% от пациентите участвали в проучването са имали намаление на парализата. Участващите в проучването пациенти съобщават и за подобрено зрение, слух и говор. Друго проучване, проведено в престижния Медицински център на Тексаския университет, даде удивително подобни резултати.

Учените имат различни мнения за това защо терапията е толкова успешна за лечението на тези състояния. Някои теории предполагат, че мозъкът при някои хора с аутизъм, както и церебрална парализа (и други неврологични заболявания) изпитва липса на кислород и е в латентно състояние поради липса на кръвен поток. Налягането в хупербарната камера внася кислород в тъканите на тялото, включително в мозъчната тъкан и течности, което води до пробуждане на латентните области на мозъка. В допълнение се смята, че хипербарното налягане осигурява оптимална среда за подпомагане на регенерирането на мозъчна тъкан.

Какво прави хипербарната кислородна терапия толкова ефективна?

Хипербарната терапия обхваща широк спектър от заболявания. Макар, че при здравето няма магическо хапче, в тялото има основни механизми, които трябва да работят правилно за да бъде то здраво.

Един такъв механизъм е кръвообращението или оросяването. Просто казано, всяка клетка в тялото се нуждае от кислород и хранителни вещества, които тя може да получава само от кръвта.

Фактът, че дишаме въздух не означава, че всяка клетка получава това, от което се нуждае за да e в добра форма. Всъщност повечето от нас по една или друга причина, не получават нужното количество оросяване.

Възпаленията, независимо дали са в резултат от стрес или травма, значително се подобряват след терапевтична доза кислород. Кислородът не само захранва клетките, но и здравият кръвен поток отвежда и отпадъчни продукти като мъртви клетки и опасни токсини на свободните радикали.

Хипербарната кислородна терапия облива клетките в тялото с кислород. Тъй като камерата за хипербарна кислородна терапия е под налягане, кислородът лесно влиза във всяка тъкан от тялото. Това е и причината хипербарната терапия драстично да намалява появата на бръчки по кожата. Тя директно подобрява цялостното здраве на кожата.

• Повърхността на кожата и тъканите, която структурно изграждат кожата, разчитат на постоянно снабдяване с хранителни вещества, особено кислород.
• Когато клетките не получават достатъчно кислород те бавно започват да се увреждат и умират.

Това означава, че хипербарната терапия помага на кожата да се възстанови след травма, нараняване или операция. Терапевтичната доза кислород може също така да подобри кожните инфекции и да бъде особено полезна при регулиране на появата на хронично акне. Дори гъбичните кожни инфекции и пърхота, значително се подобряват от повишената циркулация и кръвообращение!

Още ползи от хипербарната терапия

• Доставя кислород на тъканите до 25 пъти над нормалните нива
• Стимулира производството на стволови клетки
• Повишава функцията на имунната система
• Помага на организма да изчиства токсините и увеличава способността на организма да се бори с инфекции
• Подпомага възстановяването на увредени тъкани
• Намалява умората от хронично недостатъчно подаване на кислород към клетките и тъканите на тялото
• Намалява симптомите на умората, свързани със самолетния синдром (джетлаг)
• Намалява времето за укрепване на връзките и тъканите
• Успешно лекува травматични и исхемични мозъчни наранявания
• Значително намалява отока
• Значително съкращава възпалителния процес
• Подобрява обхвата на движение
• Увеличава производството на колаген
• Увеличава растежа на клетките, които образуват възстановителната тъкан (Фибробластна пролиферация)
• Повишава растежа на кръвоносните съдове (ангиогенеза)
• Увеличава нивата на кислород в тъканите (хипероксия)
• Увеличава издръжливостта по време на тренировки
• Намалява времето за възстановяване между тренировки
• Облекчава хроничните главоболия